Pogledajte kratki animirani film “Zarobljenici ugljena”

Film u produkciji Zelene Istre premijerno je prikazan 21. prosinca 2017. u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Animaciju i režiju filma “Zarobljenici ugljena” potpisuje Vibor Juhas, dok je glazbu, upravo za ovaj film, skladao Anel Blagajčević.

Priča o kobnom lancu ugljena ovoga nas puta vodi u regiju Cesar koja je jedan od izvora ugljena za TE Plomin. Regija je nekoć bila poznata po poljoprivrednoj proizvodnji, a danas je poprište razmahale rudarske industrije. Industrije, koja proizvodi kameni ugljen.

Lokalne zajednice koje žive u blizini rudnika ugljena moraju otići. Svoj jedini dom ne žele napustiti, ali zrak je zagađen. Ugljena prašina prekrila je lišće avokada, naranči i guava. Toksini i teški metali nataložili su se u tlu i vodi. Rijeke su preusmjerene u rudnike. U nekoć tako plodnom kraju, Majka Zemlja izgubila je svoju mudrost i snagu. Nema više ni uzgoja platana, juke ili domaćih životinja. Bolesni su svi, izgubili su sve.

Ugljena prašina putuje s ugljenom iz Cesara i zagađuje regiju Magdalena. Pješčana obala gdje se planina Sierra Nevada de Santa Marta spušta u Karipsko more crna je i siva. Na horizontu su hrđave olupine, a zubati fosilni zmaj pljuje ugljen u brodove. U zaljevu nema više ribe, račića, ni školjaka. Ribari i njihove obitelji su gladni. Nema vode, ni odvodnje, ni cesta, ni bolnica. Ostaje samo patnja i briga za bolje sutra.

Stradavaju i radnici u rudnicima. A sindikalisti i kritičari ugljena lako mogu postati mete kriminalaca. Neki su već smrtno stradali, a sumnja se da su korporacije upletene u zločine.

I dok se planinski vrhovi Sierre Nevade tope zbog izgaranja ugljena i klimatskih promjena, a njene obronke nagrizaju kamenolomi i rudnici, nepravedan model razvoja temeljen na prekomjernoj eksploataciji prirodnih resursa ugrožava i opstanak autohtonih naroda…

Film je inspiriran stvarnim događajima te pripada žanru dokufikcije. “Zarobljenici ugljena” predstavljaju svojevrstan drugi nastavak priče o kobnom lancu ugljena između Hrvatske i Kolumbije. Prvi nastavak, “Cijena ugljena”, koji je bio fokusiran na probleme vezane za eksploataciju ugljena u regiji La Guajira, dosad je osvojio četiri nagrade na međunarodnim filmskim festivalima.

Zarobljenici ugljena